Spominska plošča Fedorju Gradišniku

Na včerajšnji dan pred natanko 100. leti se je rodil Fedor Gradišnik, ustanovitelj, dolgoletni predsednik in trener v Atletskem društvu Kladivar.

Sin znanega istoimenskega celjskega lekarnarja in kulturnika je večino let preživel v Celju. Vse svoje življenje je bil zvest športu, predvsem atletiki. Iz predvojne tradicije celjskih športnih društev Olimp, Celje in Teharje je leta 1949 oblikoval društvo Kladivar, ki je pod njegovim vodstvom postalo pojem sodobne jugoslovanske atletike. Številni jugoslovanski in slovenski rekordi so dokaz, da je bil tudi odličen trener. Za svoje delo na področju športa je kot prvi Celjan leta 1965 prejel prestižno Bloudkovo nagrado. Umrl je 3.2.1983, v 66. letu starosti.

V spomin nanj smo v soboto dopoldan na stadionu, ki ga je sam pomagal graditi, postavili spominsko ploščo. Trajen spomin na legendo celjske atletike so odkrili Bojan Šrot, župan mestne občine Celje, Fedorjeva dolgoletna življenjska spremljevalka Marijana Lubej, predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar in predsednik AD Kladivar Stane Rozman. Prisotni so bili številni Fedorjevi prijatelji, atleti, olimpijci, skratka vsi, ki so Kladivar postavili na vrh športa v nekdanji Jugoslaviji. Na prvega predsednika društva so se spomnili tudi naši atleti, ki so pod vodstvom trenerjev opravili kratek družabni trening. Po slavnostnem dogodku se je pisana druščina vseh generacij zbrala pri kozolcu ob robu stadiona, kjer se je druženje ob dobri hrani in pijači nadaljevalo še pozno v popoldan.

Več o dogodku, po katerem se bomo za vedno spominjali Fedorja Gradišnika, lahko najdete v galeriji slik na naši facebook strani.

Na koncu niso leta življenja, ki štejejo, ampak dejstvo, koliko življenja je bilo v teh letih.
(Abraham Lincoln)