Prispevek: Luka Janežič

V letu 2012 je Luka Janežič začel trenirati pod vodstvom trenerja Roka Predaniča in prestopil v AD Kladivar Celje.

Lansko leto je prvič oblekel dres slovenske članske reprezentance in v Kaunasu v Litvi dosegel četrto mesto na 400 m in 4 x 400 m. Luka je postal najhitrejši Slovenec v teku na 400m, v teku na 200m pa ima drugi najboljši rezultat. Vrhunec lanske sezone je bilo tekmovanje na evropskem mladinskem prvenstvu v Rietiju v Italiji, kjer je bil Luka edini športnik, ki je tekmoval v obeh disciplinah; v teku na 200 in 400 m. Mnogi vidijo v njem naslednika Matica Osovnikarja, ki je sicer tudi Lukov vzornik. Letos je že pozimi tekel nov državni rekord v teku na 400 m v dvorani.

Letos se zanj poletna sezona ni začela ravno po načrtih saj se je na maja na šolski tekmi, ki mu pomeni zelo veliko, ker je šola na prvem mestu, poškodoval zadnjo stegensko mišico. S trenerjem sta mislila, da je sezona končana, a se je naslednji dan na diagnostičnem UZ pokazalo, da ni niti milimetra poškodbe in obema se je odvalil kamen od srca, še posebej Roku kot njegovemu trenerju in fizioterapevtu. S celotno ekipo LJ TEAM, ki jo sestavljajo Rok Predanič ( trener-fizioterapevt), Lucija Kern (fizioterapevt), Anže Sirc ( fizioterapevt s specialnimi znanji), Sebastjan Ogriz ( fizioterapevt s specialnimi znanji) so Luko pozdravili, rehabilitirali in ponovno aktivirali za boj na stezi. Po enem mesecu je Luka zmagal na članskem APS v Novi Gorici na razdaljah 200 m in 400 m ter izpolnil obe normi za letošnje svetovno mladinsko prvenstvo v Eugenu ( USA).

Na svetovnem mladinskem prvenstvu je Luka izenačil osebna rekorda (200m/21,25, 400m/47,06) in izpolnil vsa pričakovanja. Štiri od vodilnih ameriških univerz so mu ponudile štipendijo med njimi tudi veliki Carl Lewis, ki je skavt za Houston. Bil je najhitrejši belec, 3. najhitrejši Evropejec, 12. na svetu… pričakovanja je več kot izpolnil, še več dokazal je, da je najboljši na velikih tekmovanjih.

»Tu se loči elita od povprečnežev, tako pač je v vrhunskem športu in ta fant sodi tja, ampak počasi in potrpežljivo… mlad je še in ga je treba čuvati, da ne podleže slovenskemu sindromu dela z mladimi diamanti PPP (preveč,prehitro,prekmalu)« (Rok Predanič)

Njegov trener se zaveda, da je za vrhunski rezultat potrebne veliko zunanje pomoči (oprema, prehrana, rehabilitacija in fizioterapija ter potovanja na priprave in tekme).

Zato je začel sestavljati LJ TEAM (LUKA JANEŽIČ TEAM) katerega sestavlja Luka Janežič – atlet , Predanič Rok – trener in fizioterapevt, Lucija Kern – fizioterapevtka, Anže Sirc ( fizioterapevt s specialnimi znanji), Sebastjan Ogriz ( fizioterapevt s specialnimi znanji), Valentin Goršek – strokovnjak za prehrano. V LJ TEAM so se do sedaj vključili JOMA s športnimi oblačili, TG SPORTLIFE s športno prehrano, LAVIT s športnimi kremami in kozmetiko, fitnes klub KUBU, s športno regeneracijo pa EUROFITNES.

Luka se zaveda, da bo s trdim delom in pravilnimi treningi lahko prišel zelo daleč in hkrati, da je pot dolga ampak zaenkrat je na tej poti…

Luka Janezic

DSC08117

IMG_4051