Pregled atletske sezone

Za začetek naj se najprej zahvalimo vsem atletom, ki so v letošnji sezoni zastopali barve našega kluba. Uspehov je bilo precej. Nekaj izmed njih jih sledi v spodaj napisanem krajšem pregledu sezone.

Na domačih tekmovanjih so nas naši atleti navdušili z več deset naslovov državnih prvakov, odlični pa so bili tudi na ekipnih prvenstvih. Bolje so se sicer odrezale predstavnice nežnejšega spola, najboljše so bile v vseh starejših kategorijah, in sicer v kategoriji članic, mladink ter mlajših mladink. Veliko pa niso zaostajali niti moški, ki so se v vseh prej omenjenih kategorijah uvrstili na drugo mesto. Malo slabše so se na ekipnih tekmovanjih odrezali naši pionirji in pionirke, vendar njihov čas šele prihaja.

Poleg odličnih nastopov na državnih prvenstvih in poleg ekipnih uspehov je potrebno izpostaviti še dosežke naših atletov na mednarodnih tekmovanjih.

Že v mesecu marcu smo lahko začutili, da sezona nekaj obeta, saj sta nas že na prvem velikem tekmovanju, evropskem prvenstvu v dvorani, zastopala kar dva naša atleta, in sicer Luka Janežič (diskvalifikacija zaradi prestopa) in Maruša Černjul (9. mesto). Istega meseca pa je zablestela naša Martina Ratej, ki je z metom dolgim 60,66 zmagala na evropskem pokalu v metih.

Začetek poletne sezone je zaznamovalo evropsko ekipno prvenstvo v Tel Avivu, kjer je Slovenijo zastopalo 8 atletov iz celjskega Kladivarja: Luka Janežič, Maruša Černjul, Martina Ratej, Robert Renner, Urška Arzenšek, Vid Kramer, Jan Brešan In Jan Kokalj. Skupno so Slovenci zasedli 4. mesto.

Sledil je prvi vrhunec letošnjega leta, in sicer evropsko mlajše člansko prvenstvo v Bydgoszczu. Luka Janežič nas je navdušil s sijajno predstavo v teku na 400 m in s časom 45.33 postal evropski prvak v kategoriji mlajših članov.

Za mlajše mladince oz. za mladince je bilo letos najbolj pomembno svetovno oz. evropsko prvenstvo, kjer so nas zastopali mlajši mladinci Jan Vukovič, Eva Pepelnak, Lina Čater in Karin Gošek ter mladinca Rok Renner in Anej Zupanc. Številni med njimi so nastopili v finalu. Veseli nas dejstvo, da imamo že v mladinskih kategorijah veliko število vrhunskih atletov.

Mednarodna tekmovanja so se v mesecu avgustu zaključila z največjim, s svetovnim prvenstvom v Londonu. Imeli smo 3 predstavnike. Martina Ratej je v kvalifikacijah navdušila z metom dolgim 65,64 in uvrstitvijo v finale, kjer je osvojila 9. mesto. Maruši Černjul se je mesto v finalu za las izmuznilo, dosegla je skupno 13. mesto na svetu. Od Luke Janežiča se je pričakovalo veliko, vendar je tik pred nastopom na svetovnem prvenstvu zbolel in sanje o preboju v naslednji krog so se razblinile.

Omeniti je potrebno še 3. mesto Martine Ratej v Londonu na diamantni ligi. In še za konec, dva nova državna rekorda Luke Janežiča. Prvega je odtekel v Slovenski Bistrici na 300 m s časom 31.89, drugi državni rekord pa je prvi tek kateregakoli Slovenca na 400 m pod 45 sekundami. Janežiču je to uspelo v času 44,84 s.

Vsem našim tekmovalcem za letošnje uspehe iskreno čestitamo!

Za celjsko atletiko je bilo to leto zagotovo zelo dobro, vendar verjamemo, da bo naslednje še boljše. Kot pravijo: Če se že odpraviš na pot, se ne vračaj na polovici.