Pet Kladivarjevih atletov na EP za mladince

V četrtek, 18. julija, se v švedskem mestu Borås pričenja evropsko prvenstvo za mladince. Na tekmovanju bo nastopilo deset slovenskih atletinj in sedem atletov, med njimi pa bo pet predstavnikov celjskega Kladivarja.
Hana Urankar, Eva Pepelnak in Tija Ocvirk bodo nastopile v kvalifikacijah že prvi dan, medtem ko se bosta Lina Čater in Jan Vukovič na tekmovališče podala drugi dan.
Evo Pepelnak, ki ima izmed naših atletov največ možnosti za visoko uvrstitev, kvalifikacije troskoka čakajo v četrtek ob 12.30. Njen letošnji najboljši rezultat 13,58 jo uvršča na tretje mesto evropske lestvice, je pa Eva lani na mladinskem svetovnem prvenstvu skočila še deset centimetrov dlje – 13,68. Finale ženskega troskoka je na sporedu v soboto ob 18.19.
Morda bo še pred Evo nastopila Hana Urankar – odvisno od tega, v kateri kvalifikacijski skupini v metu diska bo nastopila. Prva začne ob 12.12, druga ob 13.39. Finale v tej disciplini bo v petek ob 17.50. »Od evropskega prvenstva pričakujem nov osebni rekord in uspešno izvedene kvalifikacije. Definitivno pa želim pridobiti novo izkušnjo. Z letošnjo sezono sem zadovoljna, spodletelo mi je le v Šamorinu in Domžalah. Zdaj se vračam z zlatimi in srebrnimi medaljami s prvenstev, kar je tudi moj cilj,« je povedala pred odhodom na Švedsko. Njen osebni rekord, ki ga je letos pozimi dosegla na Ptuju, znaša 47,51 metra.
Ob 13.45 se začnejo kvalifikacije v teku na 400 metrov za dekleta, kjer bo nastopila Tija Ocvirk. Letos je najhitreje tekla v Novi Gorici, kjer je z rezultatom 55,49 odtekla normo za prvenstvo v Boråsu. Lani je sicer že tekla 55,22. »Celotno sezono sem se borila z rezultati. Želja je bila seveda odteči normo za evropsko mladinsko prvenstvo. Že ob začetku sezone sem vedela, da sem to sposobna doseči, vsako tekmo pa sem bila temu tudi bližje. Ko sem se vrnila z evropskih iger v Minsku, mi je v Novi Gorici uspelo odteči čas, ki me je pripeljal do željenega cilja. Na evropsko prvenstvo grem sproščena in upam, da se mi uspe prebiti skozi kvalifikacije do polfinala, kar bi bil zame že velik uspeh,« je povedala Tija. Polfinale je na sporedu v petek ob 16.55, finale pa v soboto ob 18.46.
Lina Čater bo v kvalifikacijah meta kladiva v petek nastopila bodisi ob 12.20 bodisi ob 12.40. Letos je njeno kladivo (4 kg) poletelo najdlje marca v Splitu, ko je Lina dosegla rezultat 57,95, kar jo uvršča na 29. mesto evropske lestvice.
Jana Vukoviča kvalifikacije teka na 800 metrov čakajo v petek ob 10.25. »Ciljam na finale. Vem, da bom moral dati za to vse od sebe, a mislim, da sem v super formi, saj so bili zadnji treningi res dobri. Seveda pa bo potrebno imeti tudi malo sreče, saj bo konkurenca izjemno močna in bo vsem cilj finale.« Če bo cilj izpolnil, bo v finalu tekel v nedeljo ob 18.00. Na evropski lestvici z izidom 1:49,51 drži sedemnajsto mesto, je pa treba poudariti, de je pred njim kar deset tekmovalcev iz Velike Britanije; zaradi omejenega števila nastopajočih iz ene države bodo lahko nastopili le trije.
Na tekmovanju jih spremljajo Hrvoje Fižuleto, trener Eve Pepelnak, Kristjan Korošec, trener Line Čater in Anica Živko.