Letno srečanje slovenskih atletov veteranov

V Radovljici je v soboto potekalo letno srečanje slovenskih atletov veteranov. Ob druženju so pregledali letošnje dosežke, proglasili najuspešnejše posameznike ter si zastavili cilje za naslednje leto.

Že pretekli vikend v Radencih sta bila proglašena najuspešnejša atleta veterana v letošnjem letu. To sta Desa Čalasan Grajžl in Marko Sluga.

V troboju šprinta in ovir sta zmagala Zvonka Blatnik in Marko Božiček. V mnogobojskem troboju je zmaga odšla k letošnjima najuspešnejši veteranki Desi Čalasan Grajžl in Marku Slugi.

Zbrane je s svojo udeležbo počastil predsednik AZS Roman Dobnikar, ki je podelil priznanja, poleg tega pa so pozdravili tudi našega najstarejšega olimpijca Marka Račiča.

Atletsko zvezo Slovenije so v petek obiskali legendarni nekdanji atleti Marko Račič, Marijana Lubej in Olga Šikovec Luncer.

V organizaciji najstarejšega slovenskega olimpijca Marka Račiča sta se z Olgo Šikovec Luncer, nekdanjo olimpijko in članico AD Kladivar, ki sedaj prebiva v Zagrebu, prvič sestala po skoraj pol stoletja. Račič je bil nekdaj zvezni kapetan reprezentance Jugoslavije, v kateri sta obe atletinji nastopili. Poleg dolgoletnega prijateljstva atlete druži mnogo zanimivih zgodb, ki so jih danes delili s predsednikom, direktorjem in ekipo AZS. Lubejeva, prav tako olimpijka in članica AD Kladivar je med drugim podrla jugoslovanski rekord do tedaj nepremagljive Šikovčeve. “To je lepota športa. Tekmice smo samo eno uro na štadionu, sicer pa velike prijateljice,” je ta dogodek komentirala Šikovčeva.

Ob prijetnem druženju je goste pozdravil tudi predsednik AZS: “Kdor ne ceni atletske zgodovine, tudi v atletski prihodnosti ne more biti uspešen,” je med drugim dejal predsednik.

MARIJANA LUBEJ
(roj. 21. junij 1945, Celje)

Marijana Lubej je za Jugoslavijo je nastopila 24-krat, med drugim tudi na Olimpijskih igrah 1968 v Ciudadu de México v štirih disciplinah ter na EP leta 1966 v peteroboju in teku na 80 m ovire. Članica Atletskega društva Kladivar Celje je v peteroboju je osvojila dvanajsto mesto, v šprintu na 100 m je nastopila v polfinalu, v šprintu na 200 m in 80 m z ovirami pa je pritekla do četrtfinala.

Ima šest zlatih in dve bronasti medalji z Balkanskih iger. Bila je jugoslovanska in slovenska rekorderka v šprintu na 60 m, 100 m, 200 m, 400 m in 100 m z ovirami. Rekorde Jugoslavije je skupno popravila kar devetkrat in bila v različnih disciplinah (100 m, 200 m, 80 m ovire, daljina in peteroboj) 14-kratna prvakinja Jugoslavije.

Izbrana je bila za naj športnico Slovenije ter je prejemnica Bloudkove plakete leta 1968.

Bila je zelo vsestranska atletinja, ki je dominirala po odhodu Drage Stamejčič iz atletike.

OLGA ŠIKOVEC
(Roj. 17. januar 1933, Trbovlje)

Olga Šikovec spada med uspešne atlete in atletinje Slovenije, ki so večkrat nastopili na tekmovanjih najvišjega atletskega nivoja.

Za Jugoslavijo nastopila na Poletnih olimpijskih igrah 1960 v Rimu, kjer je nastopila v teku na 100 m v polfinalu in 200 metrov v kvalifikacijah.

Dvakrat je nastopila tudi na Evropskem prvenstvu. V Beogradu leta 1962 je v štafeti 4×100 osvojila 4. mesto, v disciplini teka na 200 m pa je nastopila v polfinalu. V Stockholmu leta 1958 pa je nastopila v kvalifikacijah teka na 100 m ter polfinalu teka na 200 m.

Med letoma 1956 in 1965 je v različnih disciplinah zabeležila kar 9 zmag tudi na Balkanskih igrah. V teku na 100 m je trikrat popravila rekord Jugoslavije, v teku na 200 m pa dvakrat.

Med letoma 1955 in 1960 je v disciplinah tekov na 100 m, 200 m, 4×100 m ter 4×200 m petnajstkrat postala prvakinja Jugoslavije.

racic-lubej-816x480