IN MEMORIAM BOŽIDARU – BOŽOTU RADMANOVIĆU

V dneh, ko se zima začne umikati pomladi, nas je pretresla žalostna novica, da je v Beogradu, v starosti 78 let, pred hudo boleznijo, klonil dolgoletni atletski trener Božo Radmanović.

Rodil se je 27. oktobra 1937 v Sremski Mitrovici, med služenjem vojaškega roka v Splitu pa se je odločil, da ostane v ASK Split, kjer je že bil aktivni atlet. Kot član tega atletskega kluba je tekmoval na srednjih progah največ na 800 in 1500m, kjer je bil tudi mladinski reprezentant Jugoslavije. Med bivanjem v Splitu je delal kot kondicijski trener veslačev Mornarja. Po zaključku svoje tekmovalne kariere, se je vrnil v Sremsko Mitrovico, kjer je s svojim strokovnim delom ustvaril izjemno generacijo državnih reprezentantov in rekorderjev, od katerih so izstopali Ivica in Zlatko Možek, Milanka Lazarević, Dragiša Djordjic, Zorica Ivanovski in drugi, medtem ko sta se tako moška kot ženska ekipa AK Srem uvrščala med najmočnejše, ne samo v Srbiji, ampak tudi v Jugoslaviji.

Odlični dosežki v atletiki, so ga leta 1978, pripeljali v Celje, kjer je tudi kot trener AD Kladivarja ustvaril veliko prvakov in rekorderjev. Pod njegovim strokovnim vodstvom so odlične rezultate dosegali naši odlični atleti in atletinje Desanka Čalasan, Jerneja Perc, Maja Radmanović, Iztok Dimitrijević, Miran Zupanc, Milan Jovanović, Marko Božiček,… in mnogi drugi. Pred razpadom Jugoslavije 1990, se je s svojo družino preselil v Beograd, kjer je še deloval kot trener v AK Partizan in nekaj časa v AK Kablovi (Svetozarevo). Za dolgoletno predano delo v atletiki je prejel »Novembrsko« nagrado Sremske Mitrovice in zlato plaketo ASS in ASJ.

Spominjali se ga bomo kot strokovnega in objektivnega trenerja, za katerega mirno lahko rečem, da je bil veliko več kot to, bil je naš PRIJATELJ. Ko sem ga nazadnje obiskal v Beogradu pred kakšnim mesecem, mi je, zavedajoč se svoje težke bolezni, pogumno dejal, da ima vse svoj začetek in konec, da se bo pač moral pridružiti svoji ženi Mili, ki ga je prav tako, zaradi težke bolezni, zapustila pred slabim letom. Takšen je bil naš BOŽO.

V trajnem in lepem spominu bo ostal mnogim generacijam atletov, kolegov trenerjev, atletskim delavcem, med katerimi je užival velik ugled in avtoriteto.

Pokopan bo v petek, 6. marca 2015 na novem pokopališču v Beogradu.

V imenu njegovih atletov in kolegov trenerjev – Marko Božiček

bozo radmanovic